Vaak wordt er in het begin niet echt gesproken over het hebben van een relatie. Maar als het echt klikt dan komt er een moment waarop het ter sprake wordt gebracht. Jij of je vriend of vriendin zal dan willen weten of je nu een relatie hebt of wil. En voor je het weet heb je een echte relatie. Niemand kan hem of haar meer van je afpakken want hij of zij is nu officieel van jou. Heerlijk toch? En plots waren er regeltjes.

Relaties voor Dummies

Je kent ze wel, die geel-zwarte boeken die per onderwerp op een makkelijke en begrijpelijke manier uitleg en tips geven over het onderwerp naar keuze. Wat zou dat een uitkomst zijn, ware het niet dat deze uitgever nog geen dummieboek heeft uitgebracht over het hebben en onderhouden van een relatie. Je zou dit misschien wel verwachten omdat er immers genoeg mensen zijn die aangeven soms moeite te hebben met het onderhouden van een relatie. Hoe moet je soms reageren? En wat moet je wel en niet doen? Waar heb je het wel over en waarover niet? Deze en nog vele andere vragen zorgen soms voor vele kopzorgen bij mensen die een relatie hebben. Helaas is het niet zo gemakkelijk om een (soort van) dummie boek uit te brengen met daarin alle antwoorden. Simpelweg omdat geen enkele relatie hetzelfde is. Je zult dit zelf merken wanneer je meerdere relaties hebt gehad.

Geen enkele relatie is helemaal perfect. En een relatie zal altijd, en zeker in het prille begin, een beetje aftasten zijn naar elkaars wensen en ideeën over het hebben van een relatie. Zie het als voor het eerst leren lopen. Het is soms vallen en opstaan! Jij hebt een bepaalde verwachting bij een relatie, maar jou partner ook, en deze hoeven helemaal niet hetzelfde te zijn. Bij een prille relatie zie je elkaars minpunten nog niet echt, of je let er nog niet op. Maar hoe langer de relatie duurt hoe meer ze gaan opvallen en kunnen gaan irriteren. Sommige relaties lopen hierop vast, vaak met de reden dat beide te veel van elkaar verschillen. Andere relaties weten hier goed mee om te gaan en nemen elkaar zoals ze zijn. Maar hoe ga je om met een beetje tegenslag?

Praten

Het belangrijkste is met elkaar praten. Laat weten wat je belangrijk vind en wat je wel en niet leuk vind. Weet dit ook van je partner. Zo kom je erachter wat voor jullie beide belangrijk is bij het hebben van een relatie. Misschien heb je er nog niet over nagedacht maar hoe denk jij over:

  • Wat is vreemdgaan?Is dat al kussen of zoenen met iemand anders? Of vind jij vreemdgaan pas als je daadwerkelijk seks hebt gehad met iemand anders? Heb het hierover met je vriendje of vriendinnetje. Want jullie kunnen hierin verschillen. Misschien vind jij dat zoenen moet kunnen met iemand anders terwijl je partner dat al te ver vindt gaan.
  • Wat vind je partner wel en niet lekker tijdens de seks?Natuurlijk is seks spannend en vooral ook lekker om te doen. Maar niet als jij iets bij je partner doet of je partner bij jou wat je helemaal niet lekker vind. Neem nou iets simpels als het sabbelen aan een oorlel. Misschien vind jij dit best lekker en daarom doe je dat ook bij je partner. Maar vind hij of zij het ook lekker? Seks hoeft helemaal niet rechttoe rechtaan te zijn. Het kan best spannend zijn om eens wat anders uit te proberen. Vraag aan je partner wat hij of zij lekker vind, en laat weten wat jij lekker vind. Als je op ontdekkingsreis gaat over het lichaam van je partner ontdek je misschien nog wel plekjes die het allemaal wat leuker maakt tijdens de seks. Maar vraag wel tijdens je reis over het lichaam of wat je uitprobeert ook echt lekker gevonden wordt.

Bovenstaand zijn maar twee voorbeelden waarover je kunt praten met elkaar en zo achterhalen wat jullie ideeën hierover zijn. Maar natuurlijk zijn er nog andere dingen waarover je het kunt hebben. Probeer geen enkel onderwerp als taboe te zien en praat met elkaar over ieder onderwerp dat jij of jou partner belangrijk vindt. Hoe klein het onderwerp ook mag zijn.