Coming Out

Tips en advies over "uit de kast komen"

Je coming out doen (of “uit de kast komen” zoals het ook wel eens genoemd wordt) kan voor sommige een moeilijke periode zijn. Enige voorbereiding nog voordat je het aan iemand verteld kan daarom zeker geen kwaad. Op deze pagina’s gaan we wat dieper in op je coming out doen. We geven je ook meteen wat tips om het misschien wat makkelijker te maken.

 

Veel mensen zijn bezig met hun coming out

In Nederland leven ongeveer 1.5 miljoen mensen met homoseksuele gevoelens. Velen komen er openlijk voor uit dat ze deze gevoelens hebben. Ze lopen er misschien niet mee te koop,maar wanneer het ter spraken komt, komen ze er wel voor uit.

Er zijn ook mensen die het liever nog even voor zichzelf houden. Ieder heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Sommige mensen willen nog even wachten, terwijl anderen er nooit voor uit zullen of willen komen.
Maar er zijn ook veel mensen die graag “uit de kast” willen komen. De een vindt dit gemakkelijk en zijn daar zo mee klaar. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die moeite hebben om ervoor uit te komen. Misschien is het fijn om te weten dat jij echt niet de enige bent die hier mee bezig is.

Iemand die er openlijk voor uit wil komen dat hij homoseksuele gevoelens heeft, is bezig met zijn coming out. Het is dus eigenlijk niets meer of minder dan de mensen in je omgeving laten weten dat jij gevoelens hebt voor jongens in plaats voor de meiden. Maar voor veel mensen is het best moeilijk om dit zomaar te gaan vertellen aan hun omgeving. En als je erover na gaat denken is dat helemaal niet zo gek. Je gaat mensen vertellen wat je gevoelens zijn en waar je seksuele interesses liggen

 

Is je coming out doen gebonden aan leeftijd

Nee. Hoewel je wel kunt zeggen dat de meeste mensen rond hun pubertijd of net erna ervoor kiezen om hun coming out te doen. Ook gebeurd het geregeld dat mensen op latere leeftijd ervoor kiezen om uit de kast te komen of op latere leeftijd ontdekken dat ze toch andere gevoelens hebben dan dat ze in eerste instantie dachten. Het komt voor dat mensen eerst een heteroseksuele relatie hebben gehad alvorens ze echt met zekerheid kunnen zeggen dat ze gevoelens kunnen hebben voor de mensen voor hetzelfde geslacht. Soms zijn deze mensen ook getrouwd (geweest) en hebben kinderen. Dergelijke situaties kunnen moeilijk zijn voor de persoon zelf, maar ook voor de ex-partner en/of de kinderen.

 

Waarom ervoor kiezen om uit de kast te komen?

Iedereen heeft zo zijn redenen om ervoor uit te willen komen. Hieronder enkele voorbeelden die voor anderen vaak een reden zijn om ervoor uit te komen.

 

Verliefd op een andere jongen / een relatie hebben met een andere jongen

Als je verliefd bent en een relatie hebt dan zou je dat wel van de daken willen schreeuwen. Iedereen moet het weten dat jij vanaf nu bezet bent, of ze dat nu willen aanhoren of niet. Het wordt alleen wat lastiger als het ineens blijkt te gaan om een leuke jongen en je omgeving weet nog niet dat je homo bent. Het hebben van een relatie en er niet over willen liegen of zwijgen is vaak een reden om uit de kast te komen.

 

Niet willen liegen of je anders voordoen dan je bent

Als je zeker bent van je geaardheid dan kunnen we het ons ten zeerste voorstellen dat het niet prettig is om je anders voor te moeten doen dan wie je werkelijk bent. Zeker als je er niet over wilt liegen op die momenten dat er wordt gesproken over relaties of mooie vrouwen. Dit is voor velen dan ook een reden om er (uiteindelijk) voor te kiezen om uit de kast te komen.

 

Geen specifieke redenen

Maar ook zonder dat er een directe reden is om uit de kast te komen kun je er op een gegeven moment ervoor kiezen om het aan je omgeving te gaan vertellen. Gewoon omdat je er de behoefte naar hebt en vind dat je omgeving het weten moet.

Wat is het beste moment om uit de kast te komen

Dit is simpel. Het beste moment is wanneer jij er klaar voor bent. Doe het niet omdat je denkt dat het moet. Als je zelf denkt dat je er nog niet klaar voor bent, dan is het beter om te wachten totdat je er zelf 100% achter staat om het te gaan vertellen. Als je moeite hebt met je coming out doen dan zou je eens kunnen kijken bij “het vertellen” in het rechter menu.