Het maatjesproject van het COC Noord-Holland Noord te Alkmaar brengt lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers in contact met Nederlandse LHBT’s. Door het organiseren van sociale activiteiten doorbreekt het maatjesproject het sociale isolement waarin veel LHBT-asielzoekers zich bevinden als ze naar Nederland komen. Je kunt je opgeven voor het project door een e-mail te sturen naar cocktail@cocnhn.nl (onder vermelding van je naam en je woonplaats.)

Hieronder vind je nadere informatie over het maatjesproject.

Wat houdt het Maatjesproject precies in?

Het maatjesproject is gericht op lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers. Het doel van het project is LHBT-asielzoekers sociaal contact te bieden en daarmee het sociaal isolement van deze groep te doorbreken.

Wat houdt het maatje zijn precies in?

Als maatje heb je een-op-een contact met een lesbische, homoseksuele, biseksuele en/of transgender asielzoeker. Je biedt een luisterend oor en sociale ondersteuning door activiteiten te ondernemen of de asielzoeker wegwijs te maken in de Nederlandse LHBT-gemeenschap.

Hoe verloopt het contact?

In overleg met je maatje bepaal je wat jullie gaan doen en hoe vaak jullie elkaar zien. Als vrijwilliger kan je bijvoorbeeld een luisterend oor bieden, een kop koffiedrinken, wandelen of uitgaan.

Hoeveel tijd gaat er in het maatjescontact zitten?

Het maatjescontact vraagt een tijdsinvestering van minimaal vier uur per maand. Hoeveel tijd er exact in het maatjescontact gaat zitten verschilt per persoon. Je kunt zelf met je maatje afstemmen hoe vaak je afspreekt en wanneer. Je kan dus ook zelf beslissen of dit vaste tijden zijn of niet.

Je moet wel bereid zijn om voor langere tijd het maatjescontact aan te gaan. De meeste maatjes hebben voor een langere periode contact, van enkele maanden tot anderhalf á twee jaar.

Welke eisen worden er gesteld aan vrijwilligers?

Van toekomstige vrijwilligers vragen we dat zij zich kunnen vinden in onderstaande punten:

  • Je hebt affiniteit met de doelgroep;
  • Je bent bekend met LHBT-organisaties en -activiteiten;
  • Je bent sociaalvaardig en vindt het leuk om met mensen contact te hebben;
  • Je staat sterk in je schoenen;
  • Je bent integer: je komt afspraken na en je kan discreet omgaan met vertrouwelijke informatie;
  • Je bent in staat respectvol om te gaan met cultuurverschillen en andere normen en waarden;
  • Je spreekt naast het Nederlands, Engels en/of een andere taal.

Wij vragen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Hoe kan ik vrijwilliger voor het maatjesproject worden?

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger door een mail te sturen naar cocktail@cocnhn.nl (o.v.v. je naam en woonplaats). Er wordt een intakegesprek met je gehouden en als dit goed gaat wordt je aangenomen als vrijwilliger.

Hoe wordt het contact gelegd?

Na je intake zal de coördinator kijken of er een match gemaakt kan worden tussen jou en een asielzoeker. Hierbij wordt gelet op de persoonlijkheid en interesses van zowel jou als de asielzoeker. Soms kan het enige tijd duren voordat er een match is.

Als er een match is gemaakt wordt de eerste afspraak gepland. Bij deze afspraak zal de coördinator aanwezig zijn om jullie aan elkaar voor te stellen. Als de eerste afspraak goed verloopt, zal je daarna zelf het contact onderhouden.

Wat als het niet bevalt?

Het kan gebeuren dat het niet klikt tussen jou en je maatje. Zowel jij als de asielzoeker kan bij de coördinator aangeven dat het niet klikt. Als besloten wordt om het maatjescontact te beëindigen kan je in overleg met de coördinator beslissen om een nieuwe match te laten maken.

Wat zijn de verwachtingen van de asielzoekers?

De deelnemers aan het maatjesproject weten dat met het project alleen sociaal contact wordt geboden. Wanneer een asielzoeker zich aanmeldt voor het maatjesproject wordt een intakegesprek gehouden. Tijdens dit gesprek wordt besproken waarom iemand zich aanmeldt, wat het maatjesproject precies inhoudt en wat het niet inhoudt.

Hoe zit het met de financiën?

Het maatje zijn is een vrijwilligersfunctie en je ontvangt hier geen financiële compensatie voor. Het maatjesproject heeft eventueel kleine bedragen beschikbaar voor reiskostenvergoedingen of een vergoeding van de kosten die asielzoekers maken, bijvoorbeeld drankjes. Vraag eerst wel de coördinator van het project of er in concrete gevallen vergoedingen beschikbaar zijn.

Asielzoekers moeten rondkomen van een kleine toelage en hebben weinig geld te besteden. Houd hier rekening mee bij het plannen van een activiteit. Zo zal je maatje misschien niet het geld hebben voor een dagje uit of om een horecagelegenheid te bezoeken.

Hoe moet ik omgaan met eventuele problemen?

Het kan gebeuren dat je in het maatjescontact geconfronteerd wordt met verschillende problemen. Bijvoorbeeld een moeilijk lopende asielprocedure, trauma’s, cultuurverschillen of claimgedrag. Dit kan je bespreken met de coördinator van het maatjesproject. De coördinator kan je meer informatie geven over eventuele trainingen en periodieke intervisie.

COC Nederland ondersteunt de verschillende maatjesprojecten door trainingen aan te bieden aan coördinatoren en de maatjes. Wanneer er weer een training zal plaatsvinden, zal de coördinator je hiervan op de hoogte stellen.