Het Internet is een geweldig medium. Je kunt er veel informatie op vinden, online games spelen en als je niets anders te doen hebt kun je uren lang surfen. En natuurlijk wordt het Internet ook grootschalig gebruikt voor het ontmoeten van andere mensen.
De meest gebruikte manieren om anderen digitaal te ontmoeten vind je hieronder

Chatten

Chat is waarschijnlijk wel de meest gebruikte manier om met andere in contact te komen. Je gaat naar een chat pagina, logt in, en voor je het weet ben je aan het chatten met iemand die je anders nooit ontmoet had. Het is een leuk tijdverdrijf en als je op een goede chat pagina zit zijn er vaak genoeg mensen om te ontmoeten. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden om te chatten. Standaard chat je met iedereen die aanwezig is. Dat wil zeggen dat iedereen je berichtjes kan lezen en jij die van alle anderen. Maar je kunt vaak ook privé met iemand chatten. Deze berichten zijn dan alleen door jou en je chatpartner te lezen. Handig wanneer je gegevens wilt uitwisselen die je liever niet met iedereen wilt delen.

MSN , ICQ, Skype etc.

Op het Internet zijn er ook verschillende programma’s te downloaden die gebruikt kunnen worden om met andere in contact te komen. Het is dan net iets persoonlijker als chatten.  Je moet namelijk eerst andere personen toevoegen of accepteren voordat je met elkaar kunt chatten. Dit gebeurt vaak doormiddel van een email adres. Je geeft het email adres op van de ander en die krijgt dan een verzoek om jou te accepteren.

Doet hij/zij dit, dan zien jullie elkaar in het programma en kunnen dan met elkaar chatten. Vaak hebben deze programma’s veel meer mogelijkheden dan normale chatboxen. Zo wordt een webcam vaak standaard ondersteund zodat je elkaar kunt zien en horen. Je kunt bestanden aan elkaar doorgeven en nog veel meer.

Profielenpagina’s

Dan zijn er nog de zogeheten profielenpagina’s. Op deze pagina’s kun je profielen lezen van andere mensen. Een profiel is zeg maar een persoonlijke cv. Je kunt zelf bepalen wat je erop zet. Denk bijvoorbeeld aan je hobby’s, je werk, wie je bent en hoe je eruit ziet. Vaak is het mogelijk om een foto te plaatsen van jezelf zodat de ander weet hoe je eruit ziet. Je kunt als je zelf ook een profiel hebt andere mensen toevoegen aan je vriendenlijst en vaak kun je elkaar ook mailen. Profielenpagina’s zijn vaak de start om elkaar te leren kennen en elkaar toe te voegen aan programma’s zoals MSN en ICQ.

Belangrijk!

Geef nooit privé gegevens door via het Internet. Zeker geen bank, creditkaart en adresgegevens. Als je deze gegevens al wilt doorgeven, doe dit dan op een veilige manier door met je kennis telefonisch de gegevens uit te wisselen.

Pas op met het geven van je telefoonnummer en adresgegevens. Zeker wanneer je de persoon in kwestie niet of niet goed kent. Je weet nooit wat hij of zij ermee gaat doen en wat voor overlast die persoon kan geven.