Op 1 december is het Wereldaidsdag. Een dag waarop we stilstaan bij al die mensen die wereldwijd worden getroffen door de gevolgen van hiv en aids. En een dag waarop we aandacht vragen voor de aidsbestrijding. Dat is hard nodig. Want miljoenen mensen met hiv krijgen nog geen medicijnen. De coronacrisis heeft de situatie van veel mensen met hiv alleen maar verslechterd. Met de hulp van donateurs helpt het Aidsfond die mensen die ons nu harder nodig hebben dan ooit.
Hiv en corona, een levensgevaarlijke combinatie
De gevolgen van de coronacrisis voor mensen met hiv zijn enorm. In veel gevallen zijn het de lockdowns en corona-maatregelen die voor problemen zorgen. Van lokale partners uit verschillende landen horen we hoe de aidsbestrijding wordt geraakt door de corona-pandemie.
Mensen hebben ineens geen werk meer. Geen werk betekent geen geld om eten te kopen. Ook de kleine Rumbi en Chido uit Zimbabwe hebben sinds de lockdowns niet genoeg te eten meer. Zonder goede voeding werken hun hiv-remmers niet goed. Daarnaast zijn hiv-klinieken voor veel mensen onbereikbaar geworden. Een groot probleem voor mensen zoals Gina die niet meer met de bus naar de kliniek kan voor hiv-zorg. In Indonesië weet ondertussen Atika niet of haar levensreddende medicijnen straks nog verkrijgbaar zijn. De productie van levensreddende medicijnen ligt stil of loopt vertraging op. Hierdoor zijn de medicijnen niet alleen duurder, maar dreigen er ook tekorten.
Lees meer op de site van het Aidsfonds en help mee!
Bron foto’s: Aidsfonds