Skip to main content

11 oktober is het internationale Coming Out Day. Voor de ene de dag om daadwerkelijk uit de kast te komen tegenover collega’s, familie, klasgenoten etc. Voor een ander wellicht vooral een dag om nog wat sterker te beseffen dat “uit de kast komen” nog niet mogelijk is. 

Voor velen is het een dag om bij stil te staan, om activiteiten rondom dit thema bij te wonen en om te realiseren hoe enorm belangrijk het is om jezelf te mogen en kunnen zijn. 

Coming Out Dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Anders dan de Gay Pride en Roze Zaterdag zijn er op Coming Out Dag geen grote uitbundige feesten. Er worden op 11 oktober en op de dagen eromheen juist kleinere en lokale activiteiten georganiseerd door de lokale COC afdelingen en andere lokale organisaties. 

Ook COC Noord Holland Noord organiseert op en in de week rondom 11 oktober diverse activiteiten. Deze vind je in onze agenda, zie verderop in onze nieuwsbrief. 

Queer boeken met Nadine Swagerman

& Boektokker @BillyLeest

Coming Out Day kan op allerlei manieren gevierd worden. Belangrijk is dat iedereen zich geaccepteerd en veilig voelt en dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.  Bibliotheek Kennemerwaard, COC NHN en Boekhandel Stumpel hebben schrijfster Nadine Swagerman uitgenodigd om haar verhaal te vertellen. Op 11 oktober van 19.30 tot 20.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar Centrum, (Gasthuisstraat 2).
 

Nadine Swagerman

Nadine Swagerman vertelt hoe zij als puber in de war raakte van een kus op tv. Hoe ze op zoek ging naar wie ze was en wat ze voelde, hoe eenzaam dat was, en hoe ze uiteindelijk de herkenning vond waar ze zo naar zocht. Ook spreekt ze over haar seksualiteit en vertelt ze over de tijd die het haar kostte om uit de kast te komen. Door haar eigen ervaringen schrijft ze nu boeken die ze toen graag had willen lezen. Boeken waarin (queer) jongeren zichzelf kunnen herkennen. Omdat ze weet hoe belangrijk die representatie is, en hoe lastig het kan zijn als die mist. Nadine Swagerman leest ook voor uit haar eigen werk. Onder andere uit de YA-roman ‘Aan de andere kant van geluk’.

Boektok!
Na het verhaal van Nadine Swagerman neemt Billy, beter bekend als @BillyLeest op TikTok het publiek mee in de wondere wereld van boekstagram en Boektok! Hierbij zal ze het hebben over de allerbeste queer boeken zoals de bekende Heartstopper serie. Boekhandel Stumpel verzorgt een boekenkraam vol queer boeken.

Aanmelden
Aanmelden kan op bknw.nl/agenda. De toegang is gratis. Deze avond is georganiseerd door Bibliotheek Kennmerwaard in samenwerking met COC NHN en Boekhandel Stumpel.

COC Noord-Holland Noord start in de coming out week met een nieuw initiatief onder de naam Regeboog Borrel.  Het COC in de Kop is weer terug met een vierkoppig enthousiast bestuur en een heel bescheiden clubje vrijwilligers. We zijn weer behoorlijk aan het opbouwen.

Graag nodigt het bestuur van ons lokale COC iedereen die de LHBTI gemeenschap een warm hart toedraagt uit voor een eerste borrel om elkaar weer eens te ontmoeten en om ons netwerk weer op te bouwen.

Kleine site-note: we zijn geen rijke vereniging maar de eerste borrel is uiteraard van ons. 

Donderdag 13 mei van 19-21:30 uur in de Wijkboerderij in Alkmaar.
 
ACTIVITEITEN KOMENDE MAAND

Zondag 9 Oktober
COC Songfestival, georganiseerd door COC Kennemerland in Haarlem.
Voor liefhebbers, zie de website van COC songfestival.

Zondag 9 oktober
Deze zondag houdt Café Zonder Stempel een activiteit in de Wijkboerderij. Wil je meer weten? Mail ons dan op info@cocnhn.nl.

Maandag 10 oktober
Bijeenkomst in het gemeentehuis Alkmaar (alleen voor genodigden).
In aanwezigheid van de wethouder en diverse maatschappelijke organisaties,
wordt er een presentatie gegeven van de resultaten van de Regenboogpeiling die het afgelopen voorjaar in de Kop van Noord Holland is gehouden.

Dinsdag 11 oktober
In Wijkcentrum De Oever aan de Amstelstraat in Alkmaar: Film en gesprek over seksuele identiteit en religie. Organisatie, centrum voor Jeugd en Gezin,
 st. Mee en de Weering, Art.1

Dinsdag 11 oktober
Queer boeken met Nadine Swagerman en Boektok in de Bibliotheek Alkmaar Centrum. Een interactieve avond over haar boeken en Coming Out verhalen.
 In samenwerking met COC NHN. Aanvang, 19.30 uur.

Woensdag 12 oktober
Alkmaar Pride, terugblik Pride 2022 en vooruitblik Pride 2023. Voor genodigden.
Locatie, Wijkboerderij.

Donderdag 13 oktober
De eerste COC NHN Regenboogborrel.
Locatie in deze Coming Out week: De Wijkboerderij aan de Vondelstraat.
Aanvang 19.00  tot 21.30 uur.

Vrijdag 14 oktober
Landelijk Congres Regenboogsteden in De Jaarbeurs in Utrecht.

4 november
Najaars-ALV
 
en verder:
Zijn er in Hoorn, Purmerend en Zaandam diverse activiteiten rondom Coming Out Dag  activiteiten.