Skip to main content

Voor de eerste keer vindt er een regenboogweek plaats in de gemeente Schagen, waarbij het COC Noord-Holland Noord door de gemeente is uitgenodigd te participeren. De middag is georganiseerd door de beleidsambtenaar van Schagen in samenspraak met de locatie manager van woonzorggroep Samen. 

Woonzorgcentrum de Bron is een onderdeel van woongroep samen. De bijeenkomst was voor de bewoners, verzorgenden en mantelzorgers. We zijn in de hal van het verzorgingshuis bij een gekomen, er was een goede opkomst van bewoners en verzorgenden. De Bron was fantastisch versierd en voor de ingang stond een gigantische ballonnen poort in regenboogkleuren.

De middag van dinsdag 12 oktober 2021 werd geopend door wethouder Joke Kruit van diversiteit van de gemeente Schagen. Zij vertelde hoe de gemeente Schagen erop kwam om het initiatief te nemen een regenboogweek te organiseren. De gemeente Schagen wil nl. dat iedere inwoner van Schagen zich gezien en gerespecteerd voelt binnen de samenleving. De gemeente Schagen hoopt dat door het organiseren van deze week de LHBTI gemeenschap enthousiast is geworden dit over te nemen en vervolg aan te geven.


De volgende spreker was Sigge van der Veek, raadslid van CDA in Schagen. Hij gaf ook aan dat hij als raadslid het belangrijk vind dat er nu aandacht gegeven wordt aan de coming-outdag en de regenboogweek.  De regenboogvlag die de gemeente Schagen schonk is daarna bij de voordeur van De Bron gehesen.


We hebben genoten van de koffie, met uiteraard roze koeken voor alle aanwezigen.
Tanja Ineke heeft gesproken als voorzitter van de Raad van bestuur van woongroep Samen. Ze benoemde diverse onderzoeken van CBS over de senioren LHBTI gemeenschap die aangeven de moeite die LHBTI senioren hebben bij het wonen in een woonzorggroep, waaronder de discriminatie nog steeds veel parten speelt. Ze gaf aan de wethouder mee om voor het volgend jaar de woongroep Samen in te zetten om bij te dragen aan de regenboogweek. Daarna gaf Conny van Iersel-Hoogenraad, algemeen bestuurslid COC Noord-Holland Noord, uitleg over de betekenis van de regenboogvlag. Zowel bewoners als verzorgenden gaven na afloop aan terug te kijken op een geslaagde eerste regenboog bijeenkomst in de Bron.