Vacature Coördinator Cocktail

Wij zijn COC Noord-Holland Noord (NHN), dé belangenvereniging voor onder meer lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI+) in de regio en zijn lid van de COC Nederland. 

We zijn druk bezig met een herstart van onze activiteiten en zijn daarom op zoek naar enthousiaste vrijwilligers! We zoeken onder andere een nieuwe coördinator voor het project Cocktail. Misschien iets voor jou?

 

Wat is en doet Cocktail?

Met het project Cocktail wil COC Noord Holland Noord het isolement van LHBTI+ asielzoekers en vluchtelingen doorbreken en hen op een veilige manier te introduceren in de Nederlandse LHBTI+ gemeenschap. 

Achtergrond 

Vluchtelingen moeten vaak lang wachten op een betere toekomst. Dit vraagt van deze mensen veel geduld. Geduld is soms moeilijk op te brengen in een asielzoekerscentrum met verschillende – soms vijandige – nationaliteiten, verschillende culturen en waar iedereen een eigen vluchtverhaal heeft, vaak vol onverwerkte emoties en trauma’s. Daar komt nog bij dat LHBTI+-gevoelens en -gedragingen in een asielzoekerscentrum – net als in het land van herkomst – vaak verborgen gehouden (moeten) worden uit angst voor negatieve en zelfs agressieve reacties uit de directe omgeving. Maar ook als een vluchteling eenmaal een verblijfstatus heeft gekregen en mogelijk al een eigen woning heeft, verkeert diegene vaak nog in een groot isolement omdat ze niet geaccepteerd worden door andere landgenoten. 

Cocktail wil het isolement van deze groep vluchtelingen doorbreken en hen op een veilige manier introduceren in de Nederlandse samenleving. Dit doet Cocktail door hen in contact te brengen met vrijwilligers via het (één-op-één) maatjescontact en door het organiseren van activiteiten voor en met deze doelgroep. Ook wil Cocktail waar mogelijk een bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat en het verhogen van de veiligheid van LHBTI’s in asielzoekerscentra. 

De functie: Coördinator Cocktail

De persoon die we zoeken is in staat om het algehele reilen en zeilen van Cocktail in goede banen te leiden. Wat houdt dat ondere andere in?

Je werft, samen met het bestuur van COC NHN, maatjes en koppelt deze aan een een vluchteling. Je bent aanspreekpunt voor de maatjes en ziet toe op een veilig contact tussen maatjes en vluchtelingen. Je voert daarbij intake-, voortgangs- en exitgesprekken met maatjes en legt dit vast.

Je plant en organiseert, samen met andere vrijwilligers activiteiten voor de doelgroep en maatjes. 

Je onderhoudt (samen met het verantwoordelijke bestuurslid) contact met externe instanties zoals het COA (die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers), GCA (GezondheidsCentrum Asielzoekers) en Vluchtelingenwerk, zodat zij de weg naar het Cocktail weten te vinden.

Je verzorgt bijdragen aan het jaarplan en het meerjarenbeleidsplan van COC NHN. 

Ben jij degene die we zoeken?

Om je functie goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je goed kan organiseren, netwerken en communiceren. Je bent daarbij omgevingsbewust en initiatiefrijk. En uiteraard heb je een goed inlevingsvermogen en ben je open-minded. Je werkt met een zeer kwetsbare doelgroep én met vrijwilligers. We vragen daarom iemand die integer is en loyaal is aan onze organisatie.

Je hebt te maken met een zeer kwetsbare doelgroep. Je kan daarom een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen (kosteloos via COC NHN). We vinden het belangrijk dat je lid bent van COC Noord-Holland Noord of dat zou willen worden.  

Tijdsinvestering en onkosten:

Deze vrijwilligersfunctie kost ongeveer 6 uur per week (indicatief). De tijd is zelf in te delen. Als coördinator ben je beschikbaar voor vergaderingen en bijeenkomsten, ook op landelijk niveau. Reis- en onkosten worden vergoed volgens de onkostenregeling van de vereniging. Trainingen zijn vereist en worden aangeboden. . 

Wat biedt COC NHN jou?

Uiteraard is het prachtig dat je een bijdrage te kunnen leveren aan deze kwetsbare doelgroep en dat je als onderdeel van COC NHN kan meehelpen om onze positie in onze regio te versterken. Om je daarbij te helpen bieden we je enkele functiespecifieke trainingen aan. 

Het leuke aan een vrijwilligersfunctie bij ons is tevens dat je andere vrijwilligers ontmoet, van zowel COC NHN en andere COC lidverenigingen. Je wordt uitgenodigd voor de Federatiedagen, voor True colors, en voor het jaarlijkse Vrijwilligersfeest. 

Interesse?

Ben je enthousiast geworden? Geeft je interesse met je motivatie en CV door via: 

Wil je eerst nog wat meer informatie? Neem contact op met Harry Mereboer via wordvrijwilliger@cocnhn.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om kennis te maken.